14 20

Hoe te handelen als schoolverzuim optreedt

Het kan wel eens voorkomen dat de leerling niet naar school kan. Dat kan gebeuren om allerlei redenen. Hieronder wordt een aantal redenen genoemd. Tevens staat erbij wat u dan kunt doen.



De leerling is ziek en moet thuisblijven

De school is telefonisch bereikbaar vanaf 7.30 uur. Wilt u, zolang de leerling ziek is, dagelijks vóór het eerste lesuur van uw zoon/dochter de receptie van de school bellen om te zeggen dat de leerling niet naar school kan komen. Doet u dat niet, dan wordt de leerling als ongeoorloofd afwezig genoteerd. Indien de leerling na het weekend nog ziek is dan dient u op maandag opnieuw de ziekmelding door te geven.

De leerling is al op school, maar gaat ziek naar huis

In dat geval dient de leerling zich af te melden bij de teamleider. Hierna gaat de leerling naar de receptie om hierover met thuis te bellen en de ouder(s)/verzorger(s) ook even te laten spreken met degene die de receptie bemant. Deze zal de ouder(s)/verzorger(s) vragen of zij de leerling toestemming geven naar huis te gaan. Als de ouder niet bereikt wordt, krijgt de leerling geen toestemming de school te verlaten.

Er is een afspraak gemaakt met een arts, tandarts enz.

Wilt u in een dergelijk geval de receptie bellen? Deze afspraken worden uitsluitend verwerkt via de telefoon. Het is dus niet toegestaan deze afspraken via de e-mail te sturen. U kunt ook een briefje meegeven, dat de leerling bij de receptie kan afgeven. Wij vragen u bij uw afspraken rekening te houden met het rooster van de leerling om zodoende het verzuim tot een minimum te beperken. Is er sprake van regelmatig bezoek b.v. aan de orthodontist, neemt u dan even contact op met de teamleider van de leerling om te overleggen.

De leerling kan niet met de lessen voor een bepaald vak meedoen

Vooral bij het vak Lichamelijke Opvoeding (LO) kan dat voorkomen. De school kan een leerling alleen vrijstelling voor bepaalde lessen geven als een verklaring wordt overlegd van een (school-) arts. In een dergelijke verklaring dient te staan wat de reden van het verzoek om vrijstelling is en om welke periode het gaat. 

Als de lessen in het vak LO om medische redenen niet gevolgd kunnen worden, betekent dat niet dat de leerling automatisch vrijgesteld is van de lessen en eventuele theorie opdrachten voor LO. Het is noodzakelijk dat u hierover met de teamleider overleg pleegt. Het is mogelijk dat de leerling vervangende opdrachten krijgt. 

Extra verlof 

Succes op school begint met het aanwezig zijn in de lessen. 

In de Leerplichtwet staan de spelregels voor deelname aan het onderwijs. Soms is afwezig zijn onder schooltijd toegestaan, maar meestal niet. 

Verzuimcoördinator 

De verzuimcoördinator mw. N. Zanzan houdt bij wanneer je te laat komt of uren gemist hebt. Wanneer je ouder(s)/verzorger(s) niet gebeld hebben over jouw afwezigheid, dan zijn de gemiste uren ongeoorloofd. Het is dus heel belangrijk dat de verzuimcoördinator hoort van jouw ouder(s)/verzorger(s), wanneer je ziek bent of ergens naartoe moet. 

Vakantieverlof vanwege het beroep van de ouder(s)/verzorger(s) 

Dit kan alleen als de leerling door de specifieke aard van het beroep van (een van) de ouder(s)/verzorger(s) niet binnen de schoolvakanties met hen op vakantie kan (artikel 11 van de Leerplichtwet). 

Dit verlof: 

  • duurt maximaal tien schooldagen 
  • mag niet vallen in de eerste twee weken van het schooljaar 
  • moet minimaal acht weken van te voren schriftelijk worden aangevraagd bij de locatiedirecteur 
  • bij de aanvraag zitten bewijsstukken waaruit blijkt dat 

vakantie buiten de schoolvakanties om onmogelijk is. 

Ongeoorloofd verzuim

Ongeoorloofd verzuim aansluitend aan een schoolvakantie wordt altijd gemeld bij Leerplicht.

 

Religieuze verplichtingen 

Voor bepaalde feesten of verplichtingen die voortvloeien uit godsdienst of levensovertuiging bestaat de mogelijkheid tot verlof. De regel is dat er één dag per verplichting wordt vrijgegeven. Een mededeling, minimaal twee dagen voorafgaand aan het verlof, volstaat. De regel is dat één dag per verplichting wordt vrijgegeven. 

Gewichtige omstandigheden 

Extra verlof kunt u aanvragen en krijgen als er sprake is van ‘gewichtige omstandigheden’ (artikel 11 lid g van de Leerplichtwet). Gewichtige omstandigheden zijn omstandigheden buiten de wil van ouder(s)/verzorger(s) en/of leerling, waardoor de leerling de school niet kan bezoeken. Wanneer het om maximaal tien dagen gaat, beslist de locatiedirecteur. Wanneer een verlof voor meer dan tien dagen wordt aangevraagd, beslist de leerplichtambtenaar. 

Verlof aanvragen moet u schriftelijk en ten minste acht weken van tevoren bij de locatiedirecteur/ leerplichtambtenaar indienen. Als u deze termijn niet aanhoudt, moet u desgevraagd beargumenteren waarom. U moet bij een aanvraag, voor zover redelijkerwijs mogelijk, bewijsmiddelen meesturen. Indien dit niet mogelijk is, worden deze achteraf verstuurd. 

Voorbeelden ‘gewichtige omstandigheden’: 

  • verhuizing (maximaal één schooldag) 
  • huwelijk van bloed- of aanverwant t/m de derde graad (ooms, tantes en overgrootouder(s)/verzorger(s)) 
  • ernstige levensbedreigende ziekte zonder uitzicht op herstel van bloed- of aanverwant tot en met de derde graad 
  • overlijden van bloed- of aanverwant tot en met de vierde graad (neven, nichten, oudtantes en oudooms) 
  • 12,5-, 25-, 40-, 50- en 60- jarig (huwelijks) jubileum van ouder(s)/verzorger(s) of grootouder(s)/verzorger(s). 

Ook hier verwijzen wij u weer naar de site van de Gemeente Den Haag, afdeling Leerplicht: 

https://www.denhaag.nl/nl/in-de-stad/onderwijs-en-studeren/verlof-van-school-aanvragen.htm

  

Onderwijs aan langdurig zieke leerlingen 

Met ingang van 1 augustus 1999 is de nieuwe wettelijke regeling Ondersteuning Onderwijs Zieke Leerlingen van kracht. Deze wettelijke regeling houdt in dat de school zowel bij langdurige als kortdurende (minder dan 3 weken) ziekenhuisopnames contact houdt met de leerling en zorg dient te dragen voor de continuïteit van het onderwijs in samenwerking met de consulent van de Onderwijsbegeleidingsdienst. Bij een langdurige opname in een Academisch Ziekenhuis verleent de educatieve dienst van het desbetreffende ziekenhuis ondersteuning in samenspraak.