13 20

Participatie

De ouder(s)/verzorger(s) en de school delen een stuk verantwoordelijkheid bij het volwassen worden van uw kind dat gedurende een aantal jaren onze leerling zal zijn. De François Vatel vindt het daarom belangrijk een goed contact te hebben met de ouder(s)/verzorger(s) van haar leerlingen. Een goed contact behelst altijd aandacht en respect voor elkaar.



Medezeggenschapsraad

Net als alle scholen kent ook de François Vatel vmbo een medezeggenschapsraad (mr). De mr bestaat uit personeel, ouder(s)/verzorger(s) en leerlingen. Deze raad heeft regelmatig overleg met de schoolleiding over allerlei zaken betreffende het schoolbeleid.

Wat doet de mr?

Elke school heeft een mr. De Wet Medezeggenschap Scholen (WMS) schrijft dat voor. De mr is het orgaan waarin de diverse belangengroepen die in de school aanwezig zijn, worden vertegenwoordigd. De mr spreekt voor zowel leerlingen, ouder(s)/verzorger(s) als personeel. Het aantal mr-zetels is gekoppeld aan de schoolgrootte. Personeelsleden worden door verkiezing mr-lid. Het doel van het mr-werk is om te adviseren of mee te beslissen over het beleid van de schooldirectie en/of het schoolbestuur. De mr heeft het recht om met het bevoegd gezag alle onderwerpen te bespreken die de school betreffen. Ook heeft de mr recht op alle informatie die voor het uitoefenen van die taak noodzakelijk is.

Hoe werkt de mr?

De mr vergadert ongeveer 7 keer per schooljaar, ‘s avonds. De vergaderingen zijn openbaar. Tijdens die vergaderingen worden in principe drie overleg doelen nagestreefd: het verkrijgen van informatie, het oplossen van problemen en het nemen van besluiten. De voorzitter stelt in overleg met de secretaris de agenda vast. Er vindt vooroverleg plaats met de schoolleiding. Tijdens een deel van de vergadering zijn vertegenwoordigers van de schoolleiding aanwezig. Zij lichten diverse agendapunten toe, doen mededelingen en beantwoorden vragen van de mr. De mr heeft instemmingsbevoegdheid in een aantal aangelegenheden. Dat betekent dat er pas een besluit over deze onderwerpen mag worden genomen als de mr het ermee eens is. Soms geldt de instemmingsbevoegdheid uitsluitend voor een van de afzonderlijke geledingen van de mr (personeel, ouder(s)/verzorger(s) of leerlingen)

Als er sprake is van geschillen tussen de mr en het bevoegd gezag, dan kunnen beide partijen het geschil voorleggen aan een onafhankelijke geschillencommissie die vervolgens uitspraak doet. Die uitspraak is bindend. Omdat onze scholen onderdeel zijn van de Spinoza Scholengroep, bestaat er ook een mr voor alle Spinozascholen: de Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (gmr). De gmr spreekt namens alle aangesloten scholen over zaken van gemeenschappelijk belang. Soms draagt de mr bevoegdheden over aan de gmr. De gmr bestaat uit leden die uit de afzonderlijke medezeggenschapsraden worden gekozen.

Samenstelling medezeggenschapsraad 

Voor de mr van de François Vatel vmbo geldt dat er acht leden zijn. De volgende personen zijn lid van de deelraad Vatel: 

Personeelsgeleding Vatel:  
Mw. H. Knobbe (voorzitter) a.i.
Dhr. A. de Haas


Oudergeleding Vatel:            
Mw. N. Jutte
Mw. M. Rensen

 

Leerling-geleding Vatel:                   
Vacature
 

 

Vertegenwoordiging in de gmr 

De François Vatel vmbo wordt in de gmr van Spinoza vertegenwoordigd door de volgende personen: 

Personeelsgeleding Vatel:    
Vacature

Oudergeleding Vatel:
Vacature

 

Vergaderdata voor het schooljaar 2023-2024 (nog niet bekend): 

 

Ouderraad

De François Vatel vmbo vindt de mening van ouders belangrijk en wil graag weten wat ouders vinden van de school en het onderwijs. Daarom heeft onze school een ouderraad. De ouderraad wil onder meer zorgen voor een goed leer- en werkklimaat op school en komt in overleg met de schoolleiding op voor de belangen van leerlingen en hun ouders.

Wie?

De ouderraad streeft naar een evenwichtige afvaardiging van ouders van leerlingen uit de verschillende profielen van alle leerjaren. De ouderraad bestaat uit minimaal 3 en maximaal 8 leden. Eén keer in de 2 maanden vergadert de ouderraad op donderdagavond van 19.30 uur tot ca. 21.00 uur. Bij deze vergaderingen is altijd minimaal een vertegenwoordiger van het managementteam aanwezig.

Wat doet de ouderraad?

Een greep uit de onderwerpen die de afgelopen jaren in het overleg met de directie aan de orde zijn geweest, zijn: communicatie naar ouders, lesuitval, dyslexiebeleid, werken met magister, kwaliteit van het onderwijs, mentoraat, veiligheid op school en uiteraard alle stimulerende onderwerpen die de leden van ouderraad graag met de school willen bespreken.

Op dit moment hebben 4 ouders ziting in de ouderraad:

Afkomstig uit klassen 1,2 en 3
Contactpersoon namens school voor de ouderraad: Dhr. S. Waasdorp (wdp@vatel.nl)

Leerlingenraad

Leerlingen kunnen zich verkiesbaar stellen, waarna uit iedere jaarlaag twee leerlingen worden gekozen door stemming. 

Eens per twee maanden wordt met deze groep leerlingen gesproken over hun ervaringen op school. Hun ideeën en ervaringen kunnen de aanleiding vormen tot beleids- en/of organisatorische wijzigingen. 

De ouderavonden 

Deze avonden zijn belangrijk in de ouderparticipatie. Op de François Vatel vmbo krijgen de ouder(s)/verzorger(s) het rapport van de leerlingen tijdens de ouderavonden. Ook omdat mentoren in veel gevallen twee jaar met een klas meegaan is het contact tussen ouder(s)/verzorger(s) en mentoren zeer belangrijk. Wij streven naar een openhartig en prettig contact.  

Praktische ondersteuning ouder(s)/verzorger(s) 

Ouder(s)/verzorger(s) kunnen zich opgeven voor praktische ondersteuning in het onderwijsleerproces. Te denken valt hierbij aan de begeleiding van excursies, het geven van gastlessen, het bieden van een plek voor (maatschappelijke) stage etc. etc. Als u een idee hebt waarmee u denkt van waarde voor de school te zijn; laat het ons weten en wij zullen zien of het in te passen is. U kunt zich opgeven via e-mailadres info@vatel.nl.